gambar ihsan incik google
Daging masak Kicap my mum style..
bahan-bahannya:-
1 kg daging dihiris lebar-lebar
10 ulas bawang merah kecil
4 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu kecil lada hitam
2 sudu kecil ketumbar
2 sudu kecil jintan halus
2 sudu kecil jintan kasar
1 senduk tomato sos
1 senduk kicap manis
2 sudu besar tepung jagung
air secukupnya
1 labu bawang besar dihiris tebal
5 biji kentang dipotong wedges
2 batang karrot di potong-potong
1 pokok daun sup dihiris panjang
1 biji tomato di belah empat
garam dan perasa
cara-caranya:-
- cuci bersih daging dan toskan
- blend kan bawang, halia dan rempah ratus dengan sedikit air..
- perapkan daging selama 30 minit dengan rempah yang di blend
- panaskan minyak, tumiskan daging.. + air jika perlu (sampai daging empuk)
- masukkan kicap, tomato sos, kentang, karrot masak sampai empuk, tambah garam dan perasa
- masukkan tomato daun sup dan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan